Центарот за интеркултурен дијалог и Мисијата на ОБСЕ во Скопје организираа конференција за говор на омраза и медиумите. Станува збор за настан на кој се зборуваше како да се препознае говорот на омраза и како да се избегне.

Настанот се одржа денес на Правниот факултет при УГД, а предавач беше и професорот д-р Страшко Стојановски од Правен факултет.

- На оваа конференција имаше претставници од СВР Штип од Одделот за превенција, претставник од УГД, проф. д-р Страшко Стојановски и претставник од нашата организација кој зборуваше за искуствата што ги имаме во Македонија и на меѓународно ниво. Целта е да ги запознаеме младите која е тенката линија меѓу слободата на изразувањето и говорот на омраза. Често гледаме како слободата на изразување се користи како алатка за практикување на говор на омраза - изјави Нами Исаке од Центарот за интеркултурен дијалог.

Говорот на омраза постои секаде во светот, беше заклучено на оваа конференција, меѓутоа ретко се пријавува и тешко се препознава. Преку ваквите конференции младите ќе бидат едуцирани за тоа како да препознаат и пријават, а преку тоа и да се намали говорот на омраза во традиционалните медиуми и на интернет.

 

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.