На 17 септември во читалната на Правниот факултет при Воронешкиот државен универзитет се одржа тркалезна маса на тема „Локалната самоуправа во контекст на правната, управувачката и политичката култура“, организирана од координаторот на Договорот за соработка меѓу Воронешкиот државен универзитет и Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, Македонија, проф. д-р Наталија Бутусова и претставници на македонскиот универзитет кои учествуваа во свечените манифестации по повод празнувањето на 100-годишнината на Воронешкиот државен универзитет.

Со поздравен говор на учесниците на тркалезната маса им се обрати деканот на Правниот факултет, проф. д-р Јуриј Старилов. Претставниците на Правниот факултет и на Катедрата за социологија и политологија при ВГУ – учесници и постдипломци на Правниот факултет и македонските колеги дискутираа за актуелните проблеми поврзани со потребата од повишувањето на политичката, правната и управувачката култура со цел поактивно привлекување на населението, односно граѓаните да учествуваат во реализацијата на локалното самоуправување.

Претставниците на македонскиот универзитет – доц. д-р Кристина Мишева, доц. д-р Марија Амповска и Костадин Голаков и координаторот на Договорот од страна на ВГУ проф. д-р Наталија Бутусова дискутираа за перспективите на понатамошната соработка со деканот на Правниот факултет при ВГУ проф. д-р Јуриј Старилов. На средбата со проректорот за наука и иновации проф. д-р Василиј Попов беа наведени конкретни насоки за проширување и интензивирање на соработката меѓу нашите универзитети.

Преземено од рес-служба  на ВГ http://www.vsu.ru/ru/news/feed/2018/09/10119

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.