Студентите на УГД однесоа прво и трето место на традиционалниот Државен натпревар по ораторство, кој се организира по повод 9 мај – Денот на Европа и Денот на победата над фашизмот. Меѓууниверзитетскиот натпревар по јавно говорење беше на тема „Активни млади – жива демократија“.

Настанот е во организација нa Европското движење на Македонија, а оваа година домаќин на настанот беше Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола. На настанот учествуваа и тројца студенти-оратори од Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, кои воедно се и членови на Клубот на оратори: Ана Михаиловска – прва година, Факултет за природни и технички науки; Марија Kоцева – трета година, Правен факултет и Адријан Стефанов – трета година Филолошки факултет.

Притоа, Ана Михаиловска го освои првото место на оваа значајна манифестација, додека пак нејзината колешка Марија Коцева го освои третото место во официјалната конкуренција на држење говор на зададена тема.

Студентите беа менторирани од доц. д-р Димитар Апасиев од Правниот факултет при УГД.

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.