Студентите на Правниот факултет, од насоките Правни студии и Новинарство и односи со јавноста, престојуваа во посета на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги АВМУ и на МРТ.

Од страна на експерти од АВМУ на студентите им беше презентирана медиумската легислатива, со осврт на актуелните предлози за измени и дополнувања на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, како и надлежностите, начинот на функционирање и обврските на Агенцијата во поглед на имплементација на релевантните закони, активностите што регулаторот ги презема во поглед на медиумската писменост, третманот на родовите прашања во медиумите, спроведените анализи и истражувања.

Студентите пројавија интерес за повеќе области - мерењето на рејтингот на медиумите, регулацијата на интернет порталите, поттикнувањето на домашната програма и музика на медиумите. Покрај АВМУ, беше остварена посета и на јавниот сервис Македонска телевизија, каде што студентите имаа можност да ги посетат студијата на телевизијата и да се запознаат со дел од функционирањето на јавниот сервис.

 

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.