По покана на проф. Џузепе Каталди, професор по меѓународно јавно право од Универзитетот во Неапол „Ориентале“, во рамките на предметот Меѓународно јавно право, доц. д-р Ана Никодиновска-Крстевска одржа предавање на тема „Македонија и Европската Унија“, со акцент на Договорот од Преспа помеѓу Република Македонија и Република Грција. 

Во рамките на предавањето беше опишана меѓународната позиција на Република Македонија и нејзините евроинтегративни процеси, а особено внимание беше посветено на анализа на правните недостатоци на договорот од аспект на меѓународно јавно право и од аспект на внатрешно право.

Студентите од Неапол покажаа голем интерес за темата, поставувајќи прашања и истовремено оценувајќи го спорот меѓу двете земји како апсурден.

На следниов линк може да го најдете предавањето во аудио-видео формат: https://www.youtube.com/watch?v=mPpRebz0Ol8 . 

Исто така, да потсетиме дека Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип има потпишано договор за Еразмус мобилност на студенти со Универзитетот во Неапол „Ориентале“.

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.