Социјалните мрежи станаа составен дел од животот на младите, со сите позитивни и негативни страни од нив. Дали социјалните мрежи имаат повеќе позитивни или негативни страни беше предмет на дебатата што се организираше на Правиот факултет при УГД во рамките на предметот Социологија на комуникации под менторство на проф. д-р Страшко Стојановски.

  • Во рамките на практичните вежби и активности секоја година организираме низа дебати. Дебатите ги правиме во Попер стил, при што има два тима и двата тима застапуваат различна страна на иста тема. Во случајот тимовите ја бранат тезата дека социјалните мрежи имаат позитивно, односно негативно влијание врз развојот на младите - изјави проф. д-р Страшко Стојановски.

Студентите кои дебатираа се во прва година на Правниот факултет при УГД, а во текот на следните години студентите ќе учествуваат на повеќе дебати и на симулирани судења.

  • Нашата тема е за позитивното и негативното влијание на социјалните мрежи. Сметаме дека социјалните мрежи имаат позитивно влијание во процесот на образование на младите и во економијата на општествата - изјави Тамара Миладинова од тимот на афирмативците.

Другиот тим, пак, сметаат дека социјалните мрежи се негативност во процесот на развој на младите и дека нивната употреба треба да биде драстично намалена.

  • Сметаме дека социјалните мрежи нѐ одделуваат од реалниот живот. Даваат големи можности, но сепак придонесуваат младите да бидат оттргнати од реалниот живот - изјави Алмира Јахјаова, студент од тимот на негативците.

Дебатата се организираше во свечената сала на Правниот факултет, а целосно може да се најде на каналот на УГД на Јутјуб – www.youtube.com/ugdstip 

Видео

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.