Проф. Олга Кошевалиска од Правниот факултет, УГД – Штип во петок (19.03.2021) со почеток во 15.00 часот, во рамките на Модулот Жан Моне за соработка помеѓу ЕУ и Западен Балкан во делот на правда и внатрешни работи, ќе предава на тема „Влијанието на КОВИД – 29 врз македонската политика за миграција и азил“.

Во серијата на предавања на тема Европски граници, мигрантски рути и внатрешно-надворешна безбедност за време на санитарна криза, ќе говорат Козимо Ризи (Cosimo Risi), поранешен амбасадор, професор на Универзитетот „Федерико II“ од Неапол; Оливиеро Форти (Oliviero Forti), одговорен за миграциски полтики во “Caritas Italiana”; Стафано Монталдо (Stefano Montaldo), вонреден професор по Право на ЕУ на Универзитетот во Торино, лидер на Жан Моне модулот “EU Mobility and Migration Law”; Луиџи Миљорини (Luigi Migliorini), поранешен претставник и консултант на Светската здравствена организација; Сантино Северони (Santino Severoni), директор на програмата за здравје и миграција во рамките на Светската здравствена организација; Енклеин Мекили (Enkeleint A. Mechili), проректор и предавач за Јавни здравствени политики при Универзитетот „Исмаил Кемали“ од Валона (Албанија). Исто така ќе говорат и професорите Тереза Русо (Teresa Russo), координатор на Жан Моне модулот од Универзитетот во Салерно, Ана Ориоло (Anna Oriolo), професор по меѓународно право на Универзитетот во Салерно и Гаспаре Далиа (Gaspare Dalia), професор по казнено право на Универзитетот во Салерно.

Oва е четврто од серијата на предавања кои се предвидени да се одржат во втората едиција на Жан Моне Модулот „ЕУ и Западен Балкан, соработка во правда и внатрешни работи“, во кој Правниот факултет учествува како партнер институција.

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.