На 12 мај 2022 со почеток во 9.30 часот во рамките на Институтот за меѓународни правни студии при Националниот истражувачки совет во Рим, Италија, ќе се одржи семинар на тема Мигранти или бегалци: Дали Европската унија ќе успее да ги заштити правата на сите?

Целта на семинарот е да се дискутира за иднината на европската политика за азил и миграција низ перспектива на нејзина одржливост наспроти досегашните ад хок мерки.

На семинарот ќе земе учество професорката Ана Никодиновска Крстевска од Правниот факултет при Универзтетот „Гоце Делчев“ – Штип. Покрај неа исто така ќе говорат проф. Фабио Марчели (Fabio Marcelli), директор на Институтот за меѓународни правни студии, Џема Андреоне (Gemma Andreone), главен истражувач при Институтот за меѓународни правни студии, Николa Колачино (Nicola Colacino), професор на Универзитетот Николо Кузано, Џонатан Круз Ангелес (Jonathàn Cruz Angeles), професор на Универзитетот на Хаен, Балаш Мајтени (Balazs Majtenyi) од Etovos Lorand University од Унгарија, и Андреа Крешеници (Andrea Crescenzi) од Институтот за меѓународни правнии студии.

Семинарот ќе биде на италијански и на англиски јазик.

Настанот ќе се пренесува во живо преку јутјуб каналот на Институтот за меѓународни правни студии при Националниот истражувачки совет во Рим на следниот линк : https://youtu.be/aVr8Uf89Rfs

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.