22nd of September, 1.30 pm, Auditorium, CEU Vienna

На 22 септември 2022, со почеток во 13.30 часот на Централноевропскиот универзитет во Виена, ќе се одржи промоција на книга и завршна конференција на Жан Моне проектот „Нови Европски Граници“ – БордЕУр (New European Borderlands project: BordEUr).

Проектот БордЕУ е дел од истражувачките проекти на Жан Моне програмата за вмрежување, во рамките на кој соработуваат девет европски универзитети, предводени од Централноевропскиот универзитет во Виена, меѓу кои како партнер институција се јавува и Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип преку Правниот факултет. Целта на проектот е да се истражи создавањето и пролиферацијата на нови граници како последица од последните кризи во Европската Унија (кризата на Еврозоната, мигарциската криза, пандемијата Ковид – 19 и слично), кои на различни начини беа кризи кои преминаа надвор од гранците на Европската Унијата.

На насанот ќе бидат промовирана книгата публикацијата „Fences, Refugee Boats, and the New Borderlands: Making Sense of the European Union’s Emerging Internal and External Borders" во уредништво на Andras Szalai, Owen Parker, Sonia Lucarelli, and Alexandra Prodromidou, која во суштина ги содржи истражувачките резултати од проектот БордЕУр.

Повеќе информации за проектот БордЕУр може да се најдат на следниот вебсајт www.bordeur-project.com.

Програмата за настанот:

Program

1.30-2.30 pm Book presentation

The online publication is presented by Andras Szalai, Research Fellow, CEU Democracy Institute & Lead Researcher, BordEUr

Discussant: Saskia Stachowitsch, Senior Visiting Researcher at CEU, Vienna, Austria

2.30-3.00 pm Coffee break

3.00-5.00 pm Panel Discussion: Evolving bordering narratives and practices in the EU in the wake of Russia's War on Ukraine

Marco Zoppi, Research fellow, Department of Political and Social Sciences, at the University of Bologna, Italy

Jannis Panagiotidis, Scientific Director of the Research Center for the History of Transformations (RECET), University of Vienna, Austria

Margaryta Rymarenko,  Independent Researcher, Kyiv, Ukraine

Paul Schmidt, Director, Österreichische Gesellschaft für Europapolitik (ÖGfE), Vienna, Austria

ChairOwen Parker, Research Fellow at Sheffield Political Economy Research Institute (SPERI), University of Sheffield, UK

Location: Auditorium, Central European University, Quellenstraße 51, 1100 Wien, Austria

Настанот може да се следи и преку платформата зум:

Join in onlinehttps://ceu-edu.zoom.us/j/96608234041?pwd=dHhFOFVBa1VieUs4c1FpSGg3WVJYUT09

Meeting ID: 966 0823 4041 Passcode: 398038


BordEUr: New European Borderlands - Book Presentation and Closing Event

22nd of September, 1.30 pm, Auditorium, CEU Vienna

This event marks the culmination of the BordEUr: New European Borderlands project. BordEUr is a collaborative research project of nine European universities. The project documents and assesses the proliferation of new borders in the aftermath of the European Union’s (EU) recent crises (the Eurozone crisis, the so-called migration crisis, and the COVID-19 pandemic), which in various ways, were crises of those very borders.

To learn more about the BordEUr project, visit www.bordeur-project.com.

The event will showcase the outcome of the research project and edited online publication entitled „Fences, Refugee Boats, and the New Borderlands: Making Sense of the European Union’s Emerging Internal and External Borders". The editors are Andras Szalai, Owen Parker, Sonia Lucarelli, and Alexandra Prodromidou.

Program

1.30-2.30 pm Book presentation

The online publication is presented by Andras Szalai, Research Fellow, CEU Democracy Institute & Lead Researcher, BordEUr

Discussant: Saskia Stachowitsch, Senior Visiting Researcher at CEU, Vienna, Austria

2.30-3.00 pm Coffee break

3.00-5.00 pm Panel Discussion: Evolving bordering narratives and practices in the EU in the wake of Russia's War on Ukraine

Marco Zoppi, Research fellow, Department of Political and Social Sciences, at the University of Bologna, Italy

Jannis Panagiotidis, Scientific Director of the Research Center for the History of Transformations (RECET), University of Vienna, Austria

Margaryta Rymarenko,  Independent Researcher, Kyiv, Ukraine

Paul Schmidt, Director, Österreichische Gesellschaft für Europapolitik (ÖGfE), Vienna, Austria

ChairOwen Parker, Research Fellow at Sheffield Political Economy Research Institute (SPERI), University of Sheffield, UK

Location: Auditorium, Central European University, Quellenstraße 51, 1100 Wien, Austria

Join in onlinehttps://ceu-edu.zoom.us/j/96608234041?pwd=dHhFOFVBa1VieUs4c1FpSGg3WVJYUT09

Meeting ID: 966 0823 4041 Passcode: 398038

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.