Претставници од ССНМ одржаа работилница со студенти од  Правниот Факултет при УГД на тема „Работилница за работнички права на новинари и медиумски работници.

За вовед обраќање имаше Дарко Дуридански, проектен координатор ССНМ, а за тековните обврски и случувања во рамки на работата на ССНМ говореше Перо Момировски.

На предавањето новинарот Игор Стојанов заедно со Теодора Цветковска, членка на ИО, на студентите им беше објаснето зошто во фелата ни е потребен синдикат кој се грижи за работничките права на новинарите.

„Освен со колективните договори синдикатот има можности и пред сé моќ и со различни други активности, методи, кампањи да се бори за заштита на материјалните, работните, социјалните и статусните права на своите членови. Преку демонстрации, штрајкови, организиран притисок може да се принудат сопствениците да ги почитуваат своите обврски и со достоинство да се однесуваат кон правата на вработените според постојните законски одредби. Синдикатот може и треба да бара да се изменат неповолните одредби на законите кои се однесуваат на синдикалните членови и бескомпромисно и со сите средства да ги брани нивните законски права доколку некој не ги почитува“ – објасни Стојанов пред студентите.

Преку вежби и интеракција студентите беа запознаени и со Законот за работни односи, на што треба да внимаваат младите пред да се вработат, кои им се правата и како да се заштитат.

Преземено од:

https://ssnm.org.mk/aktivnosti/%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d1%83%d0%b3%d0%b4-%d1%83%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%81%d0%bd%d0%bc-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82?fbclid=IwAR3GXfPZA_j0BhEu8eF2XuqfrV_vI97ovYq9WJvUg8du1WERtZ7y9QDUcxU

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Невенка Ронкова

Тел: +389 32 550 081

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.