Отворен е повик на Министерството за образование, култура, спорт, наука и технологија на Јапонија за школарини за Истражувачки и Додипломски студиски програми. Студентите можат да аплицираат до 26 мај за да влезат во конкуренција за студиски престој во Јапонија.

Сите потребни информации може да се најдат на веб-страницата: https://www.studyinjapan.go.jp/

Министерството за образование, култура, спорт, наука и технологија на Јапонија (MEXT) ги повикува потенцијалните кандидати од Република Северна Македонија да се пријават за:
 1) Истражувачка студентска програма

https://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-research.html?fbclid=IwAR3ZueIG0ZnsnNr2VpSfa5Z3rLZ6wfzePjYMoIAqHjBIglo5Pr1O7d8JEZo2)    

2) Додипломска студентска програма

https://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-undergraduate.html?fbclid=IwAR0PGDdQewtNuBi9Bnc5icUBoI6i1iuiA7byT1C57Zs7iU8OVg94fUnrcJI   

Потребната документација треба да се поднесе на англиски јазик или со официјален превод. Скенираните документи треба да се испратат до Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. (мејл не поголем од 10MB), а оригиналните документи и две копии се поднесуваат до Амбасадата на Јапонија.
26 мај 2023 година е крајниот рок за поднесување на оригиналната документација до Амбасадата на Јапонија на адреса „Филип Втори Македонски“ 3, Соравиа Центар, кат 6, 1000 Скопје. Селектираните кандидати ќе бидат контактирани за тестирање и интервјуа предвидени за во средината од месец јуни.
Заинтересираните студенти на следниот линк може да погледнат примери од испитни прашања од претходни години.

https://www.studyinjapan.go.jp/en/planning/scholarship/application/examination/index.html#1

Исто така, на следниот линк може да се добијат информации за студентскиот живот и универзитетите во Јапонија:

https://www.studyinjapan.go.jp/en/  

Технички секретар

Маргарета Алчинова
Тел: +389 32 550 450
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр.10-А
Штип - 2000, Р.Македонија

Секретар

Љубица Медарска Апостолова
Тел: +389 32 550 585
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Христина Груеска

Тел: +389 32 550 480

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје - Цветанка Матракоска

Тел: +389 32 550 129

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.